شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۳
ظرفیت ها و چالش های بانوان پژوهشگر حوزوی

حوزه/ پژوهشگر حوزوی گفت: گاهی اقتضائات بانوان یعنی نقش و جایگاه مادری و همسری که رسالت اولیه بانوان طلبه است کمتر در نظر گرفته می‌شود و حجم واحدهای درسی به گونه‌ای است که نه تنها فرصت پژوهش ندارند بلکه به رسالت اولیه نیز آسیب می‌زند.

شهناز کریم‌زاده سورشجانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، عنوان کرد: در دهه اخیر در منطقه شام، سوریه، لبنان، اردن و فلسطین شاهد تحرکات و گروهایی با تفکرات سلفی بودیم که خون شیعه را مباح می‌دانند.

وی با بیان اینکه تحرکات این گروه‌ها باعث مشکلاتی برای شیعیان شده بود، گفت: این گروه‌ها در دامان تعصبات کور قرار دارند خود را مسلمان واقعی می‌دانند و دیگر مسلمانان را پایین‌تر از خود می‌دانند. این گروه‌ها به منطقه شیعیان حمله می‌کردند، مردان را می‌کشتند و زنان و فرزندان را به اسارت می‌گرفتند.

پژوهشگر حوزوی گفت: این وقایع مسئله‌ای را در ذهنم ایجاد کرد که در گذشته وضعیت شیعیان در این منطقه به چه صورت بوده است و شیعیان با وجود تعصبات مذهبی به چه شکل صورت زندگی و آینده خود را مدیریت می‌کردند به همین خاطر کتاب «مناسبات شیعه و اهل سنت در منطقه شامات» را نگارش کردم.

وی تصریح کرد: نیاز بود که گذشته حضور شیعیان در این منطقه، چالش‌ها و بحران‌هایی که با آن مواجه بودند و راهبردها و راهکارهایی که شیعیان برای عبور از وضعیت بحرانی مذکور داشتند مورد بررسی و بازخوانی قرار بگیرد به همین خاطر به این موضوع پرداختم.

کریم‌زاده سورشجانی افزود: در این بررسی به راهکارها و راهبردهای بسیار کاربردی برای عصر حاضر رسیدیم که شیعه در گذشته با وجود تعصبات مذهبی که اصل حیاتش را مورد تهدید قرار داده بود نه‌تنها به سلامت عبور کردند؛ بلکه بحران را نیز به فرصت تبدیل کردند و برای آینده شیعه در ادوار و مناطق دیگر هم نجات بخش بودند. این اثر موفق به کسب رتبه برگزیده از چهارمین همایش ملی کتاب سال بانوان شد.

وی در رابطه با سطح این همایش گفت: آمارهایی که از سوی دست‌اندرکاران همایش ارائه شد نشان می‌دهد که در این دوره استقبال خوبی از این همایش صورت گرفته بود و آثار ارزشمندی حضور داشتند که نشان رشد کمی و کیفی همایش دارد. ان شاالله دست‌اندرکاران اجرایی و علمی همایش مورد عنایت اهل بیت علیهم السلام باشند.

پژوهشگر حوزوی در رابطه با چگونگی تقویت پژوهش در بین طلاب اظهار کرد: در سال‌های اخیر اقدامات خوبی در زمینه صورت گرفته است و رویکرد حوزه در بسیاری از زمینه‌ها پژوهشی شده است؛ اما حجم بالای واحدهای درسی مراکز حوزوی نسبت به دانشگاه مانعی برای تحرک و پویایی طلاب است.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه حوزه به دنبال این است که طلاب در همه عناوین درسی به مهارت نسبی برسند و بتوانند نیازهای جامعه را پاسخ بدهند باعث شده است هر کدام از دروس حتی اگر درس تخصصی هم نباشند برای طلبه در حکم درس تخصصی باشد و توانی به اندازه درس تخصصی بگیرد و این امر باعث می‌شود طلبه فرصت زیادی برای پژوهش نداشته باشد.

کریم‌زاده سورشجانی افزود: برخی مواقع اقتضائات بانوان یعنی نقش و جایگاه مادری و همسری که رسالت اولیه بانوان طلبه است نیز کمتر در نظر گرفته می‌شود و حجم واحدهای درسی به گونه‌ای است که به رسالت اولیه نیز آسیب می‌زند.

وی تصریح کرد: حرکت به سمت تخصص گرایی که حوزه علمیه در سال‌های اخیر به سمت آن حرکت کرده است راه حل این آسیب است، همانند عصر امام صادق (ع) که افراد با توجه به استعداد و علاقه‌ای که داشتند در یک رشته مانند ادبیات عرب، کلام و... تحصیل می‌کردند.

پژوهشگر حوزوی ادامه داد: اگر در حال حاضر حوزه نیز به این سمت حرکت کند طلاب از حیث پاسخ به نیازهای جامعه توانمندتر و متخصص‌تر خواهند بود و فرصت بیشتری برای پژوهش خواهد داشت.

وی بیان کرد: برای اینکه طلاب در جوامع علمی حضور پررنگ‌تر داشته باشند نیاز است که دیده شوند برای این امر می‌توان همایش‌های داخلی در سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و تخصصی برگزار شود و مرحله به مرحله مهارت و استعداد طلاب شکوفا و در معرض نمایش گذاشته شود.

کریم‌زاده سورشجانی اضافه کرد: این امر باعث می‌شود که طلبه اعتماد به نفس بیشتری پیدا کند و بتواند در همایش‌ها کلان‌تر مانند ملی و بین‌المللی ایفای نقش کند.

وی یادآور شد: دیده شدن و برگزاری کلاس و دوره‌های تخصصی که خروجی داشته باشد و خروجی آن مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد و آن نتیجه به اطلاع طلبه برسد و از او خواسته شود که صلاح و اشکال کند کمک می‌کند طلاب در محافل علمی کلان‌تر حضور بیشتر و فعال‌تری داشته باشند.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha